Take Action Day – EYL

oppilaskuntaa

Elokuussa 2014 Espoon yhteislyseon lukion oppilaskunta sai idean järjestää perinteisen Taksvärkkipäivän sijaan jotakin muuta, jolla saataisiin paljon hyvää aikaan yrityshenkisellä yhteistoiminnalla. Syntyi ajatus taksvärkkipäivästä, jolloin opiskelijat saisivat osallistua koululla järjestettävään kilpailuun, joka sisältää erilaisia tehtäviä erilaisilla rasteilla. Pikkuhiljaa suunnitelmat alkoivat edetä ja oppilaskunnan kesken alettiin jakaa erilaisia tehtäviä, mm. toiset hankkivat yhteistyökumppaneita ja toiset suunnittelivat päivän kulkua ja aikataulua. Saimme todella positiivisia vastaanottoja, kun kävimme kysymässä, haluaisivatko mm. lähikahvila Halme sekä Lumene sponsoroida tulevaa taksvärkkipäivää. Saimme esim. Halmeelta 10e lahjakortteja 6kpl ja Lumenelta kassillisen tuotteita jaettavaksi voittajien kesken. Voittajien kesken suunniteltiin jaettavan myös EYL:n, Sinebrychoff:n, H&M sekä Rovion tuotteita. Jokainen yhteistyökumppani oli todella innokkaasti mukana tempauksessamme.

Ensisuunnitelmaa tulevasta päivästä syyskuussa (GoogleDrive, jaettu Oppilaskunnan Facebook-sivulla):

 plan

plan2

Syyskuussa kokoonnuimme oppilaskunnan kesken monta kertaa ja suunnittelimme yhdessä tulevan päivän tapahtumia. Aikataulutusta tuli pohtia tarkkaan, sillä piti ottaa huomioon, että lukiolaisten lisäksi myös yläkoulun oppilaat pääsivät mukaan lukiolaisten ja peruskoulun järjestämään tempaukseen. Myös yläkoululaiset järjestivät omanlaisia rasteja, joissa kaikki kilpailuun osallistujat pääsivät kilpailemaan. Meidät jaettiin toimihenkilöiksi eri rasteille, joko yksin tai pareittain, riippuen rastin laajuudesta. Jokainen keksi omalle rastilleen tietynlaisen haasteen, joka opiskelijoiden tuli suorittaa. Kun rastien tehtävät oli keksitty, niille keksittiin hauskat nimet, jotka liittyivät päivämme teemaan, afrikkalaisuuteen. Meillä oli rasteina mm. “Afrikkalainen Alias”, “Ilman sähköä” sekä “African rhytms”. Jokainen suunnitteli yksin tai parinsa kanssa miten omalla rastilla toimitaan. Rastit suoritettiin itse taksvärkkipäivänä eri luokissa sekä liikuntasalissa. Opettajat avustivat meitä jakamaan osallistumislappuja oppilaille sekä lukion opiskelijalle, osallistumislappu näytti tältä:

theactionn

Jokaiselle rastin pohjalle etsittiin tietoa, joka linkittyy teemapäiväämme, tässä pari esimerkkiä.
plan3

Lokakuussa suunnitelmat ja viikot etenivät vauhdilla oppilaskunnan levittäessä viimeisiä mainoksia tulevasta tempauspäivästä. Levitimme tietoa tulevasta taksvärkkipäivästä mm. Facebookissa järjestämällä tapahtuman “Take Action Day”, johon kutsuimme osanottajia koulustamme. Levitimme myös mainoksia ympäri koulua, näin saimme näytettyä opiskelijoille sekä oppilaille, mitä oli tulossa. Monet inspiroituivat kummilapsemme Blessingin kuvasta, eikä tietenkään mainitsemamme yhteistyökumppanit ainakaan kenenkään osallistumista pois jättäneet. Saimme hankittua paljon innokkaita osallistujia niin peruskoulusta, kuin lukiostakin.Vaihtoehtoinahan meillä oli tällöin taksvärkkipäivänä 1)Take Action Day-päivä, 2) Verenluovutus sekä 3)Normaali koulupäivä.   Halusimme järjestää taksvärkkipäivän, joka korostaa koulumme yhteisöllisyyttä ja yrittäjyyshenkeä. Tuottamamme rahat menivät Zimbabwen Aids Orvot ry:lle, joita kerääntyi kisaan osallistujien yhteydessä yli 2000 euroa.

taksvärkkitaksvärkki2

Itse taksvärkkipäivä sujui todella hyvin ilman mitään ongelmia. Oppilaskunta kokoontui aamulla tekemään viimeisiä valmisteluja omille rasteilleen ja muutamat jäivät pöydän ääreen ottamaan osallistujia vastaan. Keräsimme opiskelijoilta ja oppilailta heidän rahalahjoituksiaan ja kirjasimme ylös ryhmien nimet sekä osallistujat. Laitettiin myös merkille, mikäli joku ryhmäläisistä puuttui. Me, jotka olimme vastaanottamassa osallistujia olimme todella yllättyneitä siitä, kuinka paljon ryhmiä saatiin loppujen lopuksi kasaan. Opettajat olivat ilmoittaneet meille jo aiemmin tulevia ryhmiä, mutta itse taksvärkkiaamuna niitä tuli vielä muutama lisää. Kiirettä piti ja osallistujat vaikuttivat todella innokkailta tulevasta tempauksesta. Moni olisikin halunnut aloittaa jo suoraan vastaanotolta saatuaan “kartan” tempauspäivän, mutta kaikkien tuli odottaa, kunnes kello löi yhdeksän. Rasteilla riitti tehtävää ja pohdittavaa, sillä kilpailijoiden suorituksia piti myös arvioida. Osa rasteista otti aikaa, jonka perusteella selvitettiin voittaja, osa puolestaan otti esim. kuvia ryhmien tuotoksista.

Tässä oppilaskunnan vastaanottopiste, jokainen ryhmä sai oman “kartan”, jonka avulla he tiesivät mistä rastit löytyvät. Karttapaperin lopussa oli myös palautekohta, joihin osallistujat kirjoittivat mielipiteitään päivän lopuksi.
taksvärkki3

taksvärkki5

Tässä erään rastimme pitäjien tunnelmia päivän kulusta:

Rastilla “Afrikkalainen Alias” taksvärkin osallistujat  pääsivät testaamaan, miltä tuntuu kommunikoida muille ihmisille, kun ei saa puhua. Rastilla tuli selittää afrikkalaisuuteen liittyviä sanoja, kuten apina, köyhyys, likainen juomavesi sekä epähygienia, mutta ainoastaan elein, ilmein ja ääntein. Haastetta ei helpottanut se, että luokasta löytyneet hauskat Heureka-lasit toimivat selittäjän rekvisiittana.

Miten tämä kaikki liittyy Afrikkaan ja taksvärkkikohdemaahaamme Zimbabween? Kaikki ihmiset eivät puhu Zimbawessa samaa kieltä, sillä samassa maassa asuu useampia heimoja kuten Shonat ja Ndebelet. Ihmiset kommunikoivat paljon elein, ilmein ja käsin. Heureka-lasit kuvastivat kuinka Afrikan maissa lukutaidottomuus on valitettavan yleistä. Lasit toivat selittäjille haastetta, sillä niiden läpi ei nähnytkään ihan normaalisti, jolloin sanojen tulkinta tuli haasteelliseksi.

Rastimme oli varsin onnistunut, oli tosi kivaa nähdä joukkueiden tekevän yhteistyötä varsin iloisissa tunnelmissa!

Tältä rastilta ei muuten kukaan lähtenyt ilman hymyä huulilta, sen selittävät ehkä nämä kuvatkin…

-Oona & Eeva

elluactionday

Päivästämme tehtiin myös raportti Espoon kaupungin nettisivuille, tässä kopioituna sama teksti.

(http://www.espoo.fi/fi-FI/Paivahoito_ja_koulutus/Lukiokoulutus/EYLn_oppilaskunta_jarjesti_Take_Action_t(57315)

Espoon yhteislyseon lukion oppilaskunta päätti kerätä 31.10.2014 järjestettynä taksvärkkipäivänä rahaa  Zimbabwen Aids Orvot ry:lle ja samalla tehdä jotain yhteisöllistä ja kivaa. Syntyi Take Action -tempaus, jonka ideana oli järjestää rasteja ympäri koulua yhdessä peruskoulun kanssa ja hankkia palkintoja yrityssponsoreilta rastivoittajille.

Espoon yhteislyseon lukio on tehnyt jo muutaman vuoden ajan yhteistyötä Zimbabwen Aids Orvot ry:n kanssa. Keväällä ryhmä lukiolaisia vieraili orpojen toimintakeskuksessa Hararessa Opetushallituksen rahoittaman projektin puitteissa ja oppilaskunnalla on oma 9-vuotias zimbabwelainen kummilapsi, Blessing. Oli luontevaa, että vuoden 2014 taksvärkki tehtiin jälleen suomalaisen yhdistyksen tueksi, joka takaa paremman tulevaisuuden 400 zimbabwelaiselle orpolapselle.

Antamisesta tuli hyvä mieli ja koululla oli hyvä meininki
Perinteisesti taksvärkkipäivänä opiskelijat tekevät töitä ja antavat palkkansa hyväntekeväisyyteen. Tilalle kaivattiin jotain uutta ja erilaista, joka tukisi koulun yrittäjyyshenkeä.

Taksvärkkipäivänä koululla kisasi parisenkymmentä innokasta opiskelija- ja opettajaryhmää. Rasteilla pääsi mm. maistelemaan sokkona eksoottisia ruokia, ottamaan koulun parhaan selfien, tunnustelemaan esineitä pimeässä, taiteilemaan mielikuvia Afrikasta, tanssimaan rumpujen tahdissa, pelaamaan afrikkalaista aliasta ja askartelemaan jalkapallon vaatteista. Tärkeintä oli, että kaikilla oli mukavaa yhdessä ja että oppilaat ja opiskelijat kannustivat toisiaan ja tutustuivat samalla hyväntekeväisyyskohteeseen.

Oppilaskunta keräsi ilmoittautumisen yhteydessä kisaryhmiltä lahjoituksia, joista kertyi yli 2000 euroa Zimbabwen Aids Orvot ry:n hyväksi.

TAKE ACTION – together we can make a difference!
Lisää tietoa hyväntekeväisyyskohteesta: http://www.zim-orvot.org/

 Taksvärkkipäivän päätteeksi oppilaskunta kokoontui yhdessä luokkaan laskemaan rastien tulokseja ja etsimään voittajaryhmiä. Sen jälkeen aloimme rakentamaan voittajaryhmien “voittokasseja”, jotka sisälsivät yhteistyökumppaniemme antamia lahjoituksia. Laskimme myös osallistujien lahjoittamat rahat yhteen ja yllätyimme todella positiivisesti päivämme tuotosta kaiken sen ilon ja yrittämisen lisäksi!

Take Action Day:n voittajaryhmä uusine pipoineen!

voittajat

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑